Bezienswaardigheden in Tunesië

In het noorden van Afrika komen al duizenden jaren verschillende culturen voor. Deze eeuwenlange aanwezigheid van mensen heeft natuurlijk zijn sporen nagelaten. Zo zijn er in Tunesië tal van interessante bezienswaardigheden die je vakantie aan dit land zeer interessant maken. Op deze pagina hebben we een aantal van de naar onze mening van deze prachtige bezienswaardigheden samengevat. Natuurlijk zijn er nog veel meer trekpleisters in het land, maar deze zijn zeker de moeite van een bezoek waard.

Archeologisch museum van Sousse

Het ‘المتحف الأثري بسوسة’, zoals de Tunesiër het ‘Archeologisch museum’ van Sousse noemt, is te vinden in de kasba van de Medina van Sousse. Deze Medina staat overigens ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het museum opende haar deuren al in 1897 en de laatste verbouwingen aan het museum waren voltooid in 2012, toen het museum opnieuw haar deuren opende.
De collectie van het museum omvat artefacten die zijn opgegraven in Hadrumetum. Tegenwoordig is deze naam bekend onder ‘Sousse’. Naast de lokale vondsten direct uit de omgeving zijn er ook voorwerpen tentoongesteld die hun oorsprong hebben uit andere steden en gebieden.
De meeste artefacten komen uit Lunische, Romeinse en Christelijke beschavingen. Vooral de vroegchristelijke mozaïeken behoren zeker tot de pronkstukken van het museum. De mozaïeken van Neptunes, Medusa en Ganimedes zien er nog uit alsof ze slechts enkele jaren oud zijn.
Een ander topstuk dat deel uitmaakt van de collectie van het ‘Archeologisch museum van Sousse’ de prachtige doopvont van Bekalta. Alleen al daarvoor moesten destijds mensen hebben gekozen om zich te bekeren tot het Christendom.

Bab el Allouj

In Berlijn is de Branderburger Tor een begrip en in Parijs de Arc de triomf. In de hoofdstad van Tunesië is er Bab el Allouj. Deze eeuwenoude poort diende als stadspoort en werd gerealiseerd in de veertiende eeuw in opdracht van de Hsische sultan Abu lshaq Ibrâhîm al-Mustansir. Letterlijk vertaald betekent de naam van deze stadspoort ‘Poort van het kleine Plein’. Het mooie aan deze poort is dat ze er uitziet alsof het zo een gebouw is uit de sprookjes van duizend en één nacht.


Ksar Ouled Soltane

Als je in Tunesië bent en je zwerft door een oud plaatsje, dan heb je vast van tevoren een beeld gevormd van wat je mag verwachten aan typische Noord Afrikaanse Arabisch georiënteerde architectuur. De graanopslag قصر أولاد سلطان, zoals de lokale bevolking Ksar Ouled Soltane noemt, voldoet zeker aan het plaatje van een bouwwerk in een oude Arabisch ogende stad. Vanaf de binnenplaats heb je een zeer mooi zicht op deze graanopslag. De oude graanopslag is tegenwoordig uitgegroeid tot een klein dorpje met ongeveer duizend inwoners. Deze graanopslag die ogenschijnlijk afgelegen ligt in het zuiden van Tunesië heeft bestaansrecht verworven dankzij de karavanenhandel die hier een doorgang had. Er zijn weinig oude schriftelijke verwijzingen naar Ksar Ouled Soltane. Het was hier dunbevolkt en de berbers die hier leefden deden dat niet in de meest comfortabele omstandigheden waardoor het volk eeuwenlang op vrij laag niveau leefde wat betreft geletterdheid. Ook de liefhebbers van de Star Wars-reeks moeten deze locatie zeker niet overslaan. Er zijn hier delen van de filmreeks opgenomen. Anakin Skywalker is hier opgegroeid als kleine jongen.

Amfitheater van El Djem

Ook de Romeinen hebben lange tijd in Noord-Afrika gezeten en daar hun sporen nagelaten. In Tunesië is dat ook al niet anders. Een goed bewijs hiervan is het nog altijd indrukwekkende ‘Colosseum van Thysdrus’. Kwa omvang zijn alleen het Colosseum van Rome en het amfitheater van Capua groter. Wat betreft bezoekerscapaciteit moet dit amfitheater wel meer van dergelijke bouwwerken voor zich dulden. Toch is het Amfitheater van El Djem uitermate goed bewaard gebleven. Ruim 35.000 bezoekers konden het colloseum met een oppervlakte van 148 bij 122 meter bezoeken. Eeuwenlang heeft het theater in takt kunnen voortbestaan. Pas in de zeventiende eeuw werden er materialen uit het bouwwerk verwijderd ten behoeve van het realiseren van andere gebouwen. Ondanks dat delen daardoor verdwenen zijn is het nog altijd een prachtig amfitheater waar je veel te weten kunt komen over de Romeinen die dit gebouw hebben laten wegzetten rond het jaar 238. Sinds 1979 heeft deze site een welverdiende vermelding gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bardomuseum

Het المتحف الوطني بباردو;, dat Arabisch is voor het nationale museum Bardo is te vinden in een voorstad van de hoofdstad Tunis. In 2015 werd dit museum nog het schouwspel van een bloederige aanslag. Hierna zijn toeristische bezienswaardigheden beduidend beter beveiligd, zo ook dit archeologische museum. Het museum is gevestigd in een oud paleis uit de vijftiende eeuw dat door de Hafsiden is gebouwd. Het behoort tot één van meest toonaangevende musea die er in de regio van de Middellandse Zee te vinden zijn. Dat is ook niet zo gek, want na het Egyptisch museum in Cairo is dit het museum met de meest indrukwekkende en uitgebreide collectie die er in Noord-Afrika te vinden is. Je krijgt hier een beeld van de Tunesische geschiedenis die is samengesteld in een collectie van artefacten die een periode van meerdere millennia beslaan. Vooral de indrukwekkende grote collectie van Romeinse mozaïeken is gekend binnen de museumwereld. Naast deze mozaïeken is er ook een grote collectie van islamitische kunst en een grote collectie juwelen.

Byrsa

Dat Tunesië één groot openluchtmuseum is wordt nog maar eens bevestigd wanneer je een bezoek brengt aan Byrsa. Byrsa is een heuvel die te vinden was in de oude stad Carthago. Deze heuvel is één van de meest interessante bezienswaardigheden die hier te vinden is.
De naam Byrsa kan vertaald worden als citadel. Dat is dan ook wat Byrsa was, een ommuurde citadel. Dat deze heuvel al lang werd gebruikt door de lokale volkeren blijkt uit de archeologische vondst van een op deze heuvel begraven persoon die daar 2500 jaar geleden werd begraven. Naast sporen uit een ver verleden vind je hier ook de Saint-Louis kathedraal die hier sinds het einde van de negentiende eeuw op de heuvel van Byrsa prijkt. Vanaf de heuvel van Byrsa heb je ook een prachtig zicht over de omgeving, waaronder het oude Carthago waar Byrsa deel van uitmaakte.

Carthago

De oude hoofdstad van het Carthaagse rijk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tunesië. Deze oude stad werd gesticht in 814 voor Christus. Het mag duidelijk zijn dat deze site een bangerikje plek is waar veel te leren valt over deze regio over een periode van al bijna 3000 jaar. Dat is niet helemaal waar, want in 146 voor Christus kwam er een einde aan deze stad. Naar schatting kwamen de 250.000 inwoners van stad om het leven door verhongering nadat de stad 4 jaar lang belegerd was. Een kleine 50.000 mensen overleefden de belegering en zij werden verkocht als slaaf. Na deze vernietiging van de stad is de site enkele eeuwen niet bewoond tot de eerste eeuw voor Christus. Vanaf dan groeit de stad weer en werd het zelfs de grootste stad uit westelijke Romeinse rijk met wel 500.000 inwoners. Alleen Rome was groter. In deze periode werd bijvoorbeeld ook het amfitheater van Carthago gebouwd. Vanaf de vijfde eeuw waren het de Vandalen die het hier voor het zeggen kregen, maar dat was maar voor korte tijd. Al in 533 kwam de stad onder het bewind van het Byzantijnse rijk. Nog een eeuw later waren het de Arabieren die het hier voor het zeggen kregen. Het mag duidelijk zijn dat er eigenlijk vanaf de stichting, en mede door de Punische oorlogen en vele wisselingen van de macht , een stad is ontstaan met een zeer rijke geschiedenis. Dat is dan ook de reden waarom de stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO is gekomen. Mede door de vele sporen uit deze geschiedenis en de prachtige ligging aan de Middellandse Zee is deze plaats verworden tot de belangrijkste toeristische trekpleister van Tunesië.
Zo zijn de havens eeuwenoud, en kom je er veel Punische en Romeinse bouwwerken of restanten daarvan tegen. Laat je verassen met de oude culturen die zijn vertegenwoordigd in Carthago.

Ribat van Monastir

Een Ribat is een oud gefortificeerd Arabisch klooster. Dit zijn typische bouwwerken die te vinden zijn of waren in Noord-Afrika en als doel hadden om het Islamitisch gebied te beschermen tegen bedreigingen van buiten. Later werden de Ribats gebruikt om handelsroutes te beschermen. Zo was een Ribat een veilig onderkomen voor de handelskaravanen. Handelsreizigers konden hier overnachten. De Ribat van Monastir is één van de mooiste Ribats die er te vinden is. Het is ook één van de oudste en werd al gebouwd in 796. In de loop der eeuwen is de Ribat groter geworden en verbeterd. Hiermee heeft een rijke geschiedenis gekregen en kom je als bezoeker veel te weten over de Ribat van Monastir.

Matmata

Centraal in Tunesië ligt het oude plaatsje Matmata. Hier zijn door het maanachtige landschap ook een aantal stukken opgenomen van de filmserie Star Wars. Dat is dan al meteen een reden voor de liefhebbers van de sciencefictionfilms om te kijken of je bepaalde landschappen terug herkent die je al eens op het witte doek of televisie hebt mogen aanschouwen. Tot 1967 wat Matmata nauwelijks bekend voor iets. In het jaar 1967 bleef het maar liefst 22 dagen onafgebroken regenen. Door deze grote hoeveelheid neerslag werden vele van de traditionele troglodietwoningen vernietigd. Het goede van deze regenbui is dan wel geweest dat het dorp daardoor veel aandacht kreeg en zelfs een officiële hulpdelegatie kwam om Matmata er weer bovenop te helpen. Hierdoor werd het dorp bekend om zijn woningen en het rauwe landschap waarin ze is gesitueerd. Het zijn dan ook deze grotwoningen die de voornaamste trekpleister zijn om hier te bekijken.

Ribat van Sousse

Alleen Sousse zelf is al de moeite van een bezoek waard, maar de Ribat van deze havenstad mag zeker niet overgeslagen worden. Wat vooral opvalt is de grote wachttoren die maar liefst vijfentwintig meter hoog is en deel uitmaakte van de fortificaties die er waren om de stad en de haven te beschermen. De toren is ook te beklimmen en vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Sousse.


Kerkuane

De oude stad Kerkuane werd gesticht door de Puniërs en ligt in het meest oostelijk punt van Tunesië aan de Middellandse Zee. Door de roerige geschiedenis waarbij meerdere culturen het hier voor het zeggen hadden zijn de ruïnes van de stad erg interessant. Zo kom je veel te weten over de Punische oorlogen en de manier waarop men toen leefde. Zo zijn er restanten van baden, sanitair, huizen, muren en tempels te bewonderen. Het mag duidelijk zijn dat Kerkuane sinds 1985 terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dar Othman

Dar Othman, of دار عثمان, zoals de Tunesiërs dit paleis noemen is te vinden in de medina van Tunis. Het paleis werd gebouwd zo rond het einde van de zestiende eeuw. Dat werd gedaan in opdracht van Othman Dey, die ook de naamgever is aan het paleis. Hij woonde hier tot zijn dood in 1610 waarna nog anderen het paleis hebben bewoond. Aan begin van de negentiende eeuw kreeg het paleis een nieuwe functie als opslagplaats. Dat bleef het tot het begin van de twintigste eeuw, waarna het in 1936 het predicaat ‘monument’ kreeg. Aan de buitenzijde valt vooral de façade op die is opgebouwd uit zwart en wit marmer. Door elementen als de kenmerkende hoefijzerboog op de voorgevel doet het gebouw erg sprookjesachtig aan. Ook de vestibule, de patio, de tuin en de zuilengang zijn erg mooi en zorgen voor een zeer authentiek beleving. Let ook op het mooie keramische tegelwerk dat op de muren zit.

Kathedraal van Saint-Louis

In Carthago, op de heuvel Byrsa is de Kathedraal van Saint-Louis tussen al die eeuwenoude bouwwerken en ruïnes een opvallende verschijning. Deze kathedraal is gerealiseerd toen Tunesië tussen 1881 en 1940 viel onder Frans protectoraat. Tussen 1884 en 1890 werd de kerk gebouwd en daarmee was het ook meteen de hoofdkerk van het Afrikaanse continent. Lodewijk IX was de naamgever van de kerk. Opvallend is de Byzantijns-Moorse stijl die is gebruikt in de architectuur. Tegenwoordig doet de kerk dienst als cultureel centrum. Dat is pas zo sinds 1994. Daarvoor heeft het dertig jaar stof staan happen.

Thugga

De historische Berberstad Thugga bevindt zich in het noorden in de binnenlanden van Tunesië. Waarschijnlijk is de stad al gesticht in de vierde eeuw voor Christus. De stad groeide dan ook uit tot een bloeiende handelsstad die in verbinding stond met het grote Carthago. Een aantal eeuwen heeft de stad gefloreerd tot de Vandalen in de vijfde eeuw stad veroverden en het verval begon. Sinds 1997 is de stad vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de site zijn de restanten van meerdere tempels te bewonderen. Ook zijn er restanten van baden, een amfitheater, begraafplaatsen en tal van andere belangrijke gebouwen die toen onmisbaar waren voor een grote stad. De restanten van het theater worden zo nu en dan nog weleens gebruikt voor een uitvoering. Al met al is dit een locatie die zeer de moeite van het bezoeken waard is en prima past in openluchtmuseum Tunesië.