Wie op vakantie gaat naar Tunesië zal met een aantal dingen rekening moeten houden. Is het nodig om een visum aan te vragen en moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn? Verder is het handig om te weten welke vaccinaties je allemaal precies nodig hebt, of het kraanwater er te drinken is en wanneer nu precies de nationale feestdagen zijn.
Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Tunesië. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op of aanmerkingen dan horen we het graag.
Handig om te weten
Reisdocumenten
Voor een reis naar Tunesië moet je in bezit zijn van een paspoort. Dit paspoort moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van vertrek uit Tunesië. Voor een verblijf langer dan drie maanden ben je niet verplicht een visum aan te vragen.
Vaccinaties
Als je niet zeven dagen voor vertrek in een Gele Koortsgebied bent geweest dan gelden er geen verplichte vaccinaties voor je bezoek aan Tunesië. Wel wordt de vaccinatie tegen hepatitis-A aangeraden voor een vakantie naar Tunesië.
Alarmnummer
In het geval van nood kun je gebruik maken van de volgende telefoonnummers
– Politie: 197
– Brandweer: 198
– Ambulance: 190
Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt sterk afgeraden. De kwaliteit van het kraanwater in Tunesië is in vergelijking met Nederland erg slecht. De kans is groot dat je er ziek van zal worden. Het is aan te raden om water uit flessen te drinken.
Bakshees
Het loon van de gemiddelde Tunesiër is niet heel hoog. Veel mensen zijn dan ook afhankelijk van de zogeheten bakshees. Dit is het Tunesische fooiensysteem. Bij groepsreizen zal de reisbegeleider van tevoren geld incasseren en dit verder regelen. Een kleine fooi voor dienstverleners is heel normaal in Tunesië. Als je uit eten bent geweest laat je ongeveer 10% van het totaalbedrag achter voor de ober.
Drugs
Het bezitten, verkopen of verhandelen van alle soorten drugs is in Tunesië streng verboden. Er worden lange straffen geëist tegen overtreders. Er zijn zelfs gevallen bekend dat buitenlanders ter dood zijn veroordeeld wegens het verhandelen van drugs
Nationale feestdagen
Er worden in Egypte meerdere nationale en religieuze feestdagen gevierd. Ondanks dat een groot deel van de openbare gebouwen tijdens deze dagen gesloten zullen zijn zal je als toerist in één van de badplaatsen hier maar weinig van merken. De nationale en religieuze feestdagen zijn:
1 januari – nieuwjaarsdag
14 januari – dag van de revolutie
20 maart – Onafhankelijkheidsdag
9 april – dag van de martelaren
25 juli – dag van de republiek
13 augustus- dag van de vrouw en de familie
15 oktober – dag van de evacuatie
10 november – geboortedag Mohammed
Variabele feestdagen (nationaal):
Naast de standaard feestdagen kent Tunesië meerdere religieuze feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen. De belangrijkste variabele feestdagen gedurende het gehele jaar zijn de Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest.
Elektriciteit
In Tunesië worden gedeeltelijk dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Je hebt dan ook geen adapters of omvormers nodig om je apparaten te kunnen opladen. De uitzondering hierop zijn de stopcontacten die voorzien zijn van een aardepin. Om dit te kunnen gebruiken moet je stekker een extra pingat hebben, dit overigens alleen voor stekkers van het type F.
Geld
In Tunesië wordt betaald met de Tunesische dinar (TND). In de grotere steden en toeristische plaatsen zijn bankautomaten waar je dinars kunt opnemen. Hou er rekening mee dat je in kleinere plaatsen over voldoende dinars beschikt, want daar is het vaak niet mogelijk om geld op te nemen. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, maar dit is niet overal zo. Het is noodzakelijk om ten alle tijden genoeg Tunesische dinars op zak te hebben. Het is verboden om Tunesische dinars in te voeren, het is daardoor niet mogelijk om op voorhand geld te bestellen en mee te nemen. Op het vliegveld van Tunesië staan verschillen pinautomaten waar je de lokale munt kunt pinnen. Vergeet voor je reis niet je pinpas te ontgrendelen voor Afrika, dit wordt bij de meeste banken standaard geblokkeerd.
Afdingen
Voor veel inwoners van Tunesië is afdingen de gewoonste zaak van de wereld. Bij alles wat je koop af het moet expliciet anders vermeld staan moet je afdingen. Als je tussen de 30 en 50 % van de originele vraagprijs betaald heb je meestal een eerlijke prijs gekregen. Het is voor de meeste winkeleigenaren een sport om de onderhandelingen zo lang mogelijk aan de gang te houden. Probeer rustig te blijven en je originele doel voor ogen te houden.
Kleding
Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. In de avond en nacht kan het er redelijk afkoelen zodat je een jas of trui nodig kunt hebben.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Tunesië is van een duidelijk lager niveau dan in Nederland. Er wordt dan afgeraden om niet essentiële behandelingen in het land te doen. Mocht je onverhoopt toch in het ziekenhuis of bij een dokter belanden; heb dan altijd even overleg met je eigen huisarts zodat je zeker weet dat je goed behandeld wordt. Mocht je in het ergste geval in het ziekenhuis belanden, dan zal er alles aan gedaan worden om je zo snel mogelijk naar Nederland te repatriëren. Controleer voor je reis goed je verzekering wat er allemaal niet gedekt is tijdens je reis naar Tunesië.
Internet en bellen
De kwaliteit van het netwerk in Egypte laat behoorlijk te wensen over. Buiten de grotere steden en badplaatsen heb je nauwelijks tot geen bereik. De kosten voor het bellen verschillen sterk per provider en aanbieder. Ben je van plan om veel te gaan bellen tijdens je vakantie in Egypte dan kun je beste lokaal en sim-kaart kopen.
Wil je gebruik maken van de wifi in je resort of hotel, dan zal je daar in sommige gevallen voor bij moeten betalen. De meeste hotels en resorts bieden echter wel gratis wifi aan in de openbare ruimte, maar niet op de kamers. De kwaliteit van de wifi is ook als je ervoor bijbetaalt vaak niet goed van kwaliteit.
Taal
De officiële en meest gesproken taal in Tunesië is het Arabisch. Daarnaast worden Engels en Frans gebruikt als handelstalen. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreken redelijk tot goed Engels.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit in Tunesië is bij wet verboden. Dit geldt ook voor buitenlanders, houdt hier rekening mee als je op straat loopt. Eenmaal in je hotel of resort zal je er hoogstwaarschijnlijk niet op aangesproken worden.
Religie
De Islam is de grootste religie van het land. Ongeveer 99% van de inwoners van Tunesië hangt dit geloof aan.
Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Tunesië. In Tunesië is er echter geen zomer- en wintertijd waardoor het er tijdens onze zomertijd één uur vroeger is.
Veiligheid
Voor heel Tunesië gelden er vanuit de overheid extra reisadviezen. Voor heel het land geldt dat er een risico is op terroristische aanslagen. De laatste grote aanslag vond plaats in de hoofdstad Tunis. Toch zijn de gevaarlijkste gebieden van het land niet in de buurt van de hoofdstad te vinden. Er geld een reisverbod voor het hele grensgebied met Libië of Algerije en het zuidoosten van Tunesië. Voor andere delen van Tunesië geldt dat niet noodzakelijk reizen worden afgeraden.
Voor het populaire kustgebied van Tunesië geldt dat er veiligheidsrisico’s anders zijn dat dat we in Nederland gewend zijn. Wees alert als je buiten het resort bent, reis niet in het donker en mijdt grote groepen mensen en demonstraties. Het toeristisch deel van Tunesië wordt zwaarbewaakt zodat je als toerist ongestoord kunt genieten van een zon-, zee- en strandvakantie.
De mate van veiligheid voor toeristen in Tunesië is aan behoorlijk wat factoren onderhevig, kijk dan ook altijd voor vertrek op de website van de rijksoverheid voor het laatste reisadvies voor Tunesië.