Steden en dorpen in Tunesië

Tot de aanvang van de zogeheten Arabische Lente, die begon in 2010, was Tunesië een geliefde bestemming bij veel toeristen. Na deze gebeurtenis is het land wat minder stabiel maar nog altijd veilig voor toeristen om te bezoeken. Veel steden en plaatsen hebben nog altijd een aantrekkingskracht voor toeristen. Zo zijn er de badplaatsen aan de Middellandse Zee waar je de mooiste stranden en resorts tegenkomt en natuurlijk ook de plaatsen landinwaarts, waar je als liefhebber van oude culturen niet uitgekeken raakt. In dit overzicht hebben we een aantal van deze plaatsen benoemd zodat je een beeld hebt van alles wat er hier te bezoeken is. Natuurlijk is het slechts een overzicht en kunnen er plaatsen missen die wellicht ook de moeite van een bezoek waard zijn.

Tunis

De hoofdstad van Tunesië is Tunis. De miljoenenstad ligt aan een baai in de Middellandse Zee en is tegenwoordig de belangrijkste stad van het land. Naast het economische belang van de hoofdstad is het ook een stad waar tal van mooie bezienswaardigheden zijn. Zo is hier de beroemde Zitouna-Moskee te bewonderen en ook Bardomuseum is te vinden in Tunis. Tunis heeft ook een mooi contrast; zo vind je in de Medina van Tunis mooie authentieke bebouwing waardoor je het gevoel hebt terug in de tijd te zijn, terwijl er ook een modern Tunis is dat sterk contrasteert met de oude binnenstad. Net buiten Tunis liggen de restanten van de oude stad Carthago.
De naam Tunis gaat terug naar bijna 2000 voor Christus toen De Berbers de eerste nederzettingen hier Tunes noemden. Dit geeft al aan dat het een stad is met een lange geschiedenis waar dan ook veel te zien is. Zeker ook omdat het tegenwoordig ook nog altijd een zeer belangrijke stad is in Tunesië.

Kairouan

Ongeveer 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis, in de binnenlanden van Tunesië ligt de stad Kairouan. Het waren de Arabische Omajjaden die deze stad stichtten omstreeks het jaar 670. Langs was deze stad de hoofdstad van Aghlabiden tot de Fatimiden het omstreeks 909 hier voor het zeggen kregen. Hun heerschappij was nog geen 150 jaar en in 1765 werd de stad redelijk verwoest door Banu Hilal stammen.
De plaats is een heilige stad voor moslims die deze stad beschouwen als de vierde heilige stad. Hier vind je dan ook de grootste moskee van Afrika, de ‘Grote Moskee van Kairouan’. In tegenstelling tot andere heilige moslimsteden zoals Mekka, is het hier wel toestaan om als niet moslim de stad bezoeken. Ook de markt, of wel de Souk is erg bekend en zeker een plek om te bezoeken wanner je deze stad aandoet. Verder is er natuurlijk de Medina. Deze oude binnenstad valt van ver al op door de indrukwekkende muren en poorten.


Sousse

Sousse is een stad die je zeker moet bezoeken als je in Tunesië bent. We hebben op deze website al een aantal van de bezienswaardigheden in deze mooie stad aan bod laten komen. De stad ligt aan de kust op zo’n 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Het snelgroeiende stad met inmiddels meer dan 300.000 inwoners. In 1984 waren dit er ongeveer 80.000. Al in de elfde eeuw voor Christus werd de stad gesticht door de Feniciërs. De stad heeft in deze periode verschillende namen gehad tot de zevende eeuw, toen de Arabische veroveraars de stad Soussa gingen noemen. De oude medina is erg mooi en één van de redenen waarom de stad erg geliefd is onder toeristen. Bovendien heeft de stad in de jongste jaren ook een bruisend uitgaansleven gekregen, waardoor Sousse ook bij jongeren erg populair is. Dat is ook niet zo gek, want de stad heeft naast de oude binnenstad ook mooie stranden en een gezellige boulevard. Tel daarbij nog de vele bezienswaardigheden en je hebt de ingrediënten voor een levendige stad. Andere toeristische plaatsen liggen ook niet zo ver van Sousse waardoor het ook een prima logeerlocatie is tijdens je verblijf in Tunesië.

Hammamet

Aan de gelijknamige Golf van Hammamet ligt de badplaats Hammamet. Een redelijk kleine stad die in het hoogseizoen vier tot zesmaal zoveel inwoners heeft. De stranden van Hammamet liggen dermate dat ze vaak rustige wateren hebben. Hierdoor is het uitgegroeid tot een populaire toeristenbestemming. Het begin van Hammamet is in d eerste eeuw wanneer er op de huidige plaats de eerste nederzettingen worden gebouwd. Naast dat er dus uitstekende faciliteiten zijn voor toeristen is het ook een alleraardigst plaatsje. Zo is er een medina die stamt uit de vijftiende eeuw en de stadsmuren zijn zelfs nog 200 jaar ouder. Hierdoor is het stadje een uitstekende locatie voor een meerdaags verblijf in Tunesië. Ook steden als Tunis en Sousse zijn binnen een zeer acceptabele afstand waardoor het mogelijk is om beide steden vanuit Hammamet aan te doen. Naast de wat oudere geschiedenis was de stad ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats. Woestijnvos Erwin Rommel had hier zijn hoofdkwartier. Het is dus niet alleen lekker ontspannen hier, maar je doet ook nog eens kennis op van de geschiedenis van de Hammamet en haar regio die loopt van eerste eeuw tot de twintigste eeuw.

Port el Kantaoui

Als je een reis naar Tunesië boekt is de kans groot dat je verblijft in deze populaire badplaats. Het plaatsje ligt niet ver van Sousse en er zijn tal van toeristische voorzieningen aanwezig. Dit maakt het voor veel mensen een prima locatie om in te verblijven tijdens een meerdaags bezoek aan Tunesië. Zeker het haventje is gezellig te noemen. Hier zijn dan ook tal van horecagelegenheden te vinden. Ook zijn er enkele souvenirwinkels in dit toeristengebied. Al met al een goede locatie om van hieruit Tunesië verder te leren kennen.


Monastir

Ook bij ons overzicht van bezienswaardigheden op deze website laten we de Ribat van Monastir al de revue passeren. De Ribat van Monastir is de oudste Ribat die nog te vinden is. Naast deze prachtige Ribat is Monastir ook om andere redenen een interessante plaats om te bezoeken. Deze oude havenstad is namelijk gebouwd op ruïnes van eerdere beschavingen die het hier voor het zeggen hadden. Zo is ook de grote moskee van Monastir een erg mooi bouwwerk om te bezoeken, evenals het uit het begin van de twintigste eeuw daterende Mausoleum van Habib Bourgida komt indrukwekkend over. Ook hier is een Medina en er zijn goede stranden en toeristische faciliteiten. Bovendien ligt de stad ook slechts twintig kilometer van Sousse en ook de hoofdstad Tunis is nog redelijk goed en snel bereikbaar vanuit Monastir. Hiermee behoort de badplaats tot de opties als thuishaven tijdens een verblijf in Tunesië.

Tozeur

Als je een beetje een beleving wilt hebben van hoe een Oase eruitziet, dan is Tozeur zeker de moeite bezoek waard. De stad ligt midden in de binnenlanden van Tunesië in een woestijnachtige omgeving en ineens doemen daar letterlijk duizenden palmbomen op die aangeven dat Tozeur bijna bereikt is. Lange tijd was de stad van essentieel belang voor handelskaravanen die gebruik maakten van dromedarissen en Kamelen. In de wijde omgeving was dit de enige plaats waar de karavanen hun kamp konden opslaan om bij te tanken. Met gemotoriseerde alternatieven is dit economisch belang minder geworden. Gelukkig heeft de stad een leuke Medina met mooie authentieke bouwwerken en op de citadel prijkt een soort miniversie van Mount Rushmore met de beeltenis van d’Abou el Kacem Chebbi. Ook is het mogelijk om van hieruit excursies te doen met een kamelen- of dromedaris karavaan. Hiermee is de stad een leuke toeristische locatie verworden.

Sfax

In het midden van Tunesië, aan de kust van de Middellandse Zee ligt de stad Sfax. Na Tunis is dit de grootste stad van Tunesië. Het is dan ook een levendige havenstad die al bestond in de Romeinse tijd. Ook is Sfax enige tijd een stadstaat geweest.
Vele culturen hebben hier hun sporen achtergelaten waardoor er tal van mooie bezienswaardigheden zijn, zoals de Medina van Sfax, de grote moskee, de oude stadsmuren, De Sidi Amor Moskee en nog tal van andere plekken die moeite van het bezichtigen waard zijn. Naast bezienswaardigheden zijn er ook tal van horecagelegenheden en kun je er prima winkelen, zoals in ‘Hadi Chaker straat’

Ettadhamen

Onder de rook van de hoofdstad Tunis ligt Ettadhamen. Deze stad behoort tot de grotere steden van Tunesië. De stad ligt zo dicht bij de hoofdstad dat het oogt als een voorstad van Tunis. Door de lange geschiedenis van de stad is het een interessante plek om te bezoeken wanneer je verblijft in Tunis. Ook hier vind je een aantal oude bouwwerken en een Medina. Bovendien speelde de stad een belangrijke rol bij het begin van de Arabische lente die hier rond 2010 zijn oorsprong had.

Gabès

Aan de kust van Tunesië zo ongeveer centraal ligt de stad Gabès. Deze eeuwenoude stad is onder het regime van meerdere culturen geweest. Zo behoorde het tot Carthago, maar ook de Romeinen hebben het hier voor het zeggen gehad. In de zevende eeuw kwamen de moslims die ook stevig hun stempel hebben gedrukt op de stad. Toch zijn er ook nog in de recentere geschiedenis machthebbers geweest, zoals in de negentiende eeuw door het Franse protectoraat en later tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers hier een aantal jaren het voor het zeggen gehad. Door deze aanwezigheid van Duitsers heeft de stad het zwaar te verduren gehad tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden hebben grote delen van de stad vernietigd. Aan het einde van de oorlog kwam de stad weer in Franse handen wen werd ze weer herbouwd. Sinds 1956 viel de stad onder het bewind van Tunesië. De stad heeft een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de vuurtorens bij de haven, de Gabès-moskee met haar mooie minaret, verschillende traditionele souks en nog een aantal interessante plaatsen.