Vervoer in en naar Tunesië

Het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Tunesië komen aan met het vliegtuig nemen een transfer naar hun hotel of resort en verblijven de rest van hun vakantie min of meer op dezelfde plaats. Wil je tijdens je vakantie in Tunesië meer van het land zien dan zijn er verschillende mogelijkheden om het land te verkennen. Een taxi is in veel gevallen de makkelijkste, maar ook de duurste optie. Andere mogelijkheden zijn de trein, de bus of een huurauto. De verschillende voors en tegens van de verschillende vormen van vervoer in Egypte hebben we op deze pagina samengevat.

Vliegen naar Tunesië

Er gaan vanuit Nederland of België geen rechtstreekse lijnvluchten naar Tunesië. Wil je met een lijnvlucht naar Tunesië dan zal je rekening moeten houden met een overstap, wat een behoorlijk negatief effect heeft op je reistijd. Wil je rechtstreeks naar Tunesië vliegen dan kun je het beste een pakketreis boeken. Tui en andere maatschappijen bieden pakketreizen naar Tunesië inclusief vlucht. Deze vluchten worden in de meeste gevallen uitgevoerd met eigen vliegtuigen. Dit is de meest comfortabele manier om naar Tunesië te reizen.

Vluchtduur

Als je een rechtstreekse vlucht hebt naar Tunesië, dan zal je er iets meer dan drie uur over doen. Heb je een lijnvlucht met tussenstop dan moet je rekening houden met vijf tot zes uur reistijd.

Vliegveld Tunis-Carthage

De luchthaven Tunis-Carthage is momenteel het grootste en belangrijkste vliegveld van Tunesië. Het is de oudste luchthaven van Tunesië, dat ooit begon als een plek waar watervliegtuigen opstegen vanaf het Meer van Tunis. De eerste lijnvluchten vonden plaats tussen Tunis en Parijs. Vanuit Nederland vertrekken tijdens het toeristenseizoen zo goed als dagelijks vluchten naar de hoofdstad van Tunesië. Al moet je wel rekening houden met een overstap, in Frankrijk, Italië, Malta of Spanje. Vanaf de luchthaven kun je vrij gemakkelijk naar je plaats van bestemming reizen via een binnenlandse vlucht, trein, bus of taxi.

Vliegveld Enfidha

Het vliegveld van Enfidha vroeger bekend als het Zine El Abidine Ben Ali International Airport is het nieuwste vliegveld van Tunesië. De luchthaven moet op termijn twintig miljoen passagiers per jaar gaan vervoeren. Momenteel is alleen het eerste van de vier fases die nodig zijn om uit te groeien tot een groot internationaal vliegveld afgerond. Of het vliegveld ooit zo groot zal worden is de, maar de vraag nu Tunesië vanwege de gevolgen van de Jasmijnrevolutie minder in trek is bij westerse toeristen. Momenteel worden er niet of nauwelijks vluchten vanuit Nederland of België op de luchthaven van Enfidha uitgevoerd.

Luchthaven van Monastir

Het Aéroport International de Monastir–Habib is een kleine luchthaven in de buurt van de stad Monastir. De luchthaven wordt hoofdzakelijk gebruikt door toeristen die in de buurt van Monastir of Sousse op vakantie gaan. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Monastir. In de meeste gevallen zal je een overstap hebben ergens in Frankrijk.


Transfers

De transfers van de vliegvelden naar de meeste badplaatsen en hotels gebeurt met grote en kleine bussen. Om de veiligheid van de toeristen te garanderen gebeurt dit in sommige gevallen onder begeleiding van bewaking. Indien u een pakketreis naar Tunesië hebt geboekt is de transfer vanaf het vliegveld naar je resort en visa versa in de meeste gevallen geregeld.

Regel snel en goedkoop een taxi naar je hotel bij taxi2airport.nl

Taxi’s

Een taxi is een gemakkelijk en goedkoop vervoermiddel in Tunesië. De chauffeur “vergeet” wel vaak de meter aan te zetten. Hierdoor kan de ritprijs behoorlijk duurder uitvallen dan het zou moeten. Het is verstandig om de chauffeur te attenderen op het feit dat de meter niet aan staat. Wil hij hem niet aanzetten spreek dan een vaste prijs af. Ga altijd de onderhandeling aan, want de chauffeur zal de prijs zo hoog mogelijk willen houden. Na 21:00 komt er standaard 50% bovenop de normale prijs.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Tunesië is over het algemeen van een goede kwaliteit. Natuurlijk niet als je het gaat vergelijken met Nederland, maar vergeleken met andere Afrikaanse Landen is het prima. De bussen zitten wel vaak vol en de stoeltjes zijn krap. Het is dur niet de meest ideale en relaxte manier om door Tunesië te reizen. Het is wel de goedkoopste manier of je te verplaatsen. Het snelt en goedkoopst reis je tussen de verschillende grote steden van Tunesië met de trein. Het land beschikt over een redelijk uitgebreid spoornetwerk. Ben je van plan om tijdens je vakantie in Tunesië redelijk vaak gebruik te maken van het spoornetwerk, dan kun je het beste een passe-partout kopen voor een aantal dagen. De mooiste treinreis maak je tussen Tozeur en Gasfa, dwars door de Lézard Rouge.

Autorijden in Tunesië

De hoofdwegen in Tunesië zijn van redelijk tot goede staat. Met name de wegen tussen de verschillende groetere steden en in de buurt van de toeristische bezienswaardigheden zijn uitstekend. Zo gauw je van een hoofdweg afgaat zal de kwaliteit snel achteruitgaan. Over het algemeen wordt het afgeraden om als toerist auto te rijden in Tunesië. Ben je het toch van plan, neem dan een aantal regels in acht. Ga nooit alleen de woestijn in en doe je het in een groep of met een gids meldt dit dan bij de dichtstbijzijnde stad of dorp. Ga alleen de woestijn in met een 4X4 en houdt er rekening mee dat grote delen van de woestijn militair gebied zijn. Alcohol is in zijn geheel verboden in het verkeer.

Huurauto

Op de vliegvelden van Tunesië zijn zo goed als alle internationale verhuurbedrijven te vinden. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt en dat je achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan dan kan je zorgeloos je autohuren bij Sunnycars.

Wil je liever lokale prijzen betalen en maakt het je niet uit of de auto die je huurt iets ouder is. Dan kun je er ook voor kiezen om bij een lokale partij een auto te huren. De prijzen zullen gemiddeld behoorlijk lager liggen, maar de service en kwaliteit ook.

Fietsen

Wie fietsend meer van Tunesië wil zien kan op meerdere plaatsen een fiets huren. Moet wel gezegd worden dat Tunesiërs niet echt gewend zijn aan fietsers op de weg en er weinig tot geen rekening mee houden. De immense stad Tunis is leuk om met de fiets te ontdekken al kun je dit wel het beste met een gids doen. Vanuit Tunis is het mogelijk om Carthago met de fiets te bezoeken.