Weer, klimaat en beste reistijd Tunesië

Het merendeel van de toeristen die naar Tunesië afreizen komen naar het land toe om er te genieten van een onbezorgde zon-, zee- en strandvakantie. Met name het voor- en najaar is er erg populair vanwege het uitstekende klimaat. Ook de zomermaanden zijn een populaire periode, maar wel bij toeristen die echt de zomerzon op willen zoeken. In deze periode ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de dertig graden Celsius. Op dagen dat de Chili het land teistert is de gevoelstemperatuur mede door de lage luchtvochtigheid nog veel hoger. Hoe verder je landinwaarts gaat hoe hoger de temperaturen worden. Eenmaal weg bij de Middellandse Zee krijgt de Sahara steeds meer grip op het klimaat van Tunesië. Dit zorgt ervoor dat het merendeel van het land een warm woestijnklimaat heeft.

Het klimaat van Tunesië

Het noorden van Tunesië heeft een mediterraan klimaat terwijl de rest van Tunesië een warm woestijnklimaat heeft. Het warme woestijnklimaat onderscheidt zich door de hoge temperaturen en de extreme lage neerlag cijfers. Door de extreme droogte die er in dit deel van Tunesië voorkomt groeien er bijna geen bloemen en planten. Alleen enkele palmsoorten en cactussen kunnen tegen dit klimaat.
De inlandse delen van Tunesië hebben gemiddelde jaarlijkse temperatuur met 23 graden boven de 18 graden Celsius ligt en de gemiddelde jaarlijkse neerslag onder de 200 mm. Met name in de zomermaanden kan de temperatuur in deze delen van het land behoorlijk oplopen.
De kustregio heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Middellandse Zee. Door deze invloed is het klimaat in dit deel van Tunesië minder extreem dan in de binnenlanden. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er in de zomerperiode rond de dertig graden Celsius. Het enige mindere aan het klimaat in de kustregio is dat er een grotere kans op neerslag is en dat de temperatuur in de wintermaanden soms net wat te koel is.

Winterzon

Doordat de temperaturen in de winterperiode in Tunesië ergens tussen de zestien en twintig graden Celsius liggen is het niet de ideale bestemming in de wintermaanden. Zeker niet oor toeristen die opzoek zijn naar een vakantie waarbij ze alle dagen lekker op het strand in de zon kunnen liggen. Deze dagen zullen er in de wintermaanden zeker zijn, maar je hebt in Tunesië niet dezelfde zonzekerheid als in bijvoorbeeld Egypte. Toch is het klimaat van Tunesië in de wintermaanden erg aangenaam. Hoef je niet per se alle dagen op het strand te liggen, maar wil je toch het gure Nederlandse weer ontsnappen dan is Tunesië een goed optie.

Uv-straling

Aangezien Tunesië een stuk dichter bij de evenaar ligt dan Nederland, is de uv-straling in het land behoorlijk wat hoger. Het daarom belangrijk om ten alle tijden jezelf goed in te smeren met zonnebrand. Andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen zijn het aantal uren in de zon beperken of de heetste momenten van de dag de zon mijden.


Hitte

Met name in de zomermaanden kan het kwik in Tunesië behoorlijk ver oplopen. In extreme gevallen kan het kwik zelfs oplopen tot boven de vijftig graden Celsius. Dit echter alleen in de binnenlanden en niet aan de kust. Door het koelende effect van de Middellandse Zee liggen de gemiddelde temperaturen hier net enkele graden lager. Toch is het verstandig als je Tunesië in de zomerperiode bezoekt om op de heetste momenten van de dag de zon te mijden en de schaduw op te zoeken. Ga je op andere tijden wel de zon in zorg dan voor een zonnebrand met een hoge beschermfactor en draag als het even kan een hoed of een pet. Dan zal je het minste last hebben van de brandende zon. Zorg er verder voor dat je veel water drinkt, want met deze hoge temperaturen ben je snel uitgedroogd.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Tunesië is laag en tijdens onze zomermaanden een zeldzaamheid. In het hele land valt er zeer weinig tot weinig regen. Als er regent valt is het meestal in het deel in de directe omgeving van de Middellandse Zee. In het binnenland van Tunesië is regen vanwege het woestijnklimaat een zeldzaamheid. Volgens de statistieken regent het gemiddeld ongeveer 3 dagen in de maand in de binnenlanden van Tunesië. Verwacht geen enorme regenbuien, maar een korte bui. Langs de kust is de kans op langdurige neerslag iets groter, maar nog steeds verwaarloosbaar als je het met Nederland vergelijkt.

Chili

De Chili is een hete droge zanderige wind die in Tunesië voorkomt. Deze wind komt altijd uit het zuiden uit de Sahara. Het is de Tunesische variant van de sirocco die in grote delen van Zuid-Europa voorkomt. Op de dagen dat de Chili over Tunesië raast ligt de gemiddelde temperatuur er behoorlijk wat graden hoger en is de gevoelstemperatuur door de hete wind nog hoger. De Chili komt meestal voor in de lente periode en komt over een periode van vijftig dagen sporadisch voor in Tunesië. Tijdens de Chili zal de lucht roodachtig bruin kleuren vanwege de grote hoeveelheid Sahara zand. Het belangrijkste gevoel hiervan is dat de gemiddelde luchtvochtigheid drastisch zal dalen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tunesië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tunesië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Tunesië